Fødselsforberedelse par
Et hold for jer, der ønsker at forberede jer sammen
En fødsel er en stor begivenhed, uanset om I har prøvet det før, eller om dette er jeres første gang. Der er mange følelser forbundet med en fødsel – alt lige fra glæde, frygt og nervøsitet til utålmodighed og stolthed – og det kan være svært at navigere i dem alle på én gang. Samtidig har I garanteret også nogle forhåbninger om, hvordan den forestående fødsel kommer til at forløbe.
På apa har vi mange års erfaring med at guide og støtte gravide og deres partnere, så de føler sig trygge ved den forestående fødsel. Vores fødselsforberedelse for par henvender sig til jer, der ønsker at forberede jer sammen. Holdet forløber over 4 gange, hvor hver undervisningsgang varer 2 timer og 25 minutter.
Til fødselsforberedelse for par bliver I undervist af én af vores kompetente undervisere. Fælles for vores undervisere er, at de er uddannede psykomotoriske terapeuter med mange års erfaring. De fleste har også overbygninger eller forskellige suppleringer til deres uddannelse, som de bringer i spil på vores fødselsforberedelseshold for par. Når holdet er afsluttet, har I opbygget en værktøjskasse til fødslen, så I sammen kan skabe de bedste forudsætninger for jer selv og den lille nye baby.
- I bliver forberedt til fødslen og den første tid som forældre
- Kurset veksler mellem øvelser, viden om fødslen og samtale
Vi anbefaler at I vælger et kursus, der slutter ca. 14 dage før jeres termin.
4 undervisningsgange
I løbet af 4 undervisningsgange bliver I forberedt til fødslen og den første tid med det lille barn.
Forberedelse til fødslen
Vi arbejder med bevidsthed omkring åndedrættet og forskellige måder at støtte det på. I lærer, hvordan tryk, massage og berøringer kan påvirke den fødendes egne vestimulerende og smertestillende hormoner. Hvad der kan lindre undervejs i fødslen, både mens veerne er der og i pauserne mellem. Og så afprøver vi pressemåder og forskellige fødestillinger.
Viden om fødslen
Undervejs får I viden om fødslen og dens faser. Også viden, som I ikke umiddelbart kan læse jer til, baseret på tilbagemeldinger og erfaringer fra et stort antal fødende.
Den første tid
Den første tid med det lille barn er alt meget nyt. Hør, hvordan en nyfødt meddeler sig til omverdenen, og hvordan I som nye forældre kan berolige det lille barn. Amning eller mælk til det lille barn er også et emne, vi taler sammen om.
Vi starter hver gang med et par øvelser, og der kan være en afspænding.
Kurser efter fødslen
Ca. 6 uger efter sidste undervisningsgang begynder et efterfødselskursus for mødre og børn.
Spørg jeres underviser om kursusstart og tilmelding.
Se en oversigt over fødselsforberedelse for par nedenfor.
Her får I fire undervisningsgange sammen
En undervisningsgang varer 2 timer og 25 minutter, så der er god tid til øvelser, vidensformidling og rum og plads til spørgsmål.
Vælg et hold, der slutter ca. 14 dage før termin.
Prisen er pr. person, så I skal begge tilmeldes.
Kursus
Holdnr
Startdato
Underviser
Sted
Parhold
Holdnr: 24135
Start: Tir 17.09.24 kl. 16.30
Underviser: Gitte Pedersen
Sted: apa i Reklamegården
Parhold
Holdnr: 24131
Start: Tor 10.10.24 kl. 16.30
Underviser: Anja Gadfelt
Sted: apa i Reklamegården
Parhold
Holdnr: 24132
Start: Tor 21.11.24 kl. 16.30
Underviser: Anja Gadfelt
Sted: apa i Reklamegården
Bevæg jer trygt ind i fødslen
Fødslen er kulminationen på graviditeten. Nogle glæder sig til fødslen, nogle er nervøse og andre har svært ved at forestille sig, hvad de skal forvente. Det er helt normalt at opleve disse følelser både som gravid og som fødselspartner, men ingen af jer skal være utrygge. Derfor er det vores fornemmeste opgave at klæde jer godt på, så I føler jer trygge, når I bevæger jer ind i fødslen.
Bliv klogere på fødslen og dens faser
Det er naturligt at være lidt utryg ved det, der er ukendt. Til vores fødselsforberedelse for par arbejder vi derfor på at afmystificere fødslen. Der er plads til, at I kan få afløb for alle jeres spørgsmål, tanker og bekymringer undervejs, og vi tager os god tid til at tale om fødslen, dens forskellige faser, og hvad der sker med den fødende og baby undervejs. Alle fødsler er forskellige, og igennem tidligere kursisters tilbagemelderinger og erfaringer fra andre fødende får I et godt indblik i, hvordan en fødsel kan forløbe.
Lær at håndtere og arbejde med vesmerten
Der findes ikke smertefrie fødsler, men der findes rigtig mange måder at arbejde med vesmerterne på. Til fødselsforberedelse for par tager vi udgangspunkt i kroppen som det primære redskab, og I øver jer på at arbejde med de ressourcer, I allerede har. I lærer blandt andet hvordan man kan lindre smerter og ubehag gennem rebozo, massage, afspænding og bevidstgørelse af vejrtrækningen. Undervejs vil vi også afprøve forskellige fødestillinger, så I går ind i fødslen med en vished om, hvilke stillinger der fungerer for jer.
Den første tid med jeres baby
Under fødselsforberedelsen snakker vi også om, hvordan den første tid med jeres baby kan forløbe. Vi vender det fjerde trimesters udfordringer, og vi rådgiver dig i din forberedelse til amningen.
Efter fødslen oplever mange også et ønske om støtte og sparring gennem det fjerde trimester, hvor blandt andet amning, genoptræning, barnets behov og de nye familieroller fylder meget. Derfor har du på apa også mulighed for at deltage på et af vores efterfødselshold, hvor der er fokus på netop dette.
I øver jer på at arbejde som et team
Til fødselsforberedelse for par fokuserer vi meget på selve fødslen, og på hvordan I kan gå den i møde som et team. Vi dykker især ned i ve- og hvilestillinger for den gravide, samt hvordan fødselspartneren kan spille en vigtig og aktiv rolle under fødslen.
Partneren bliver en aktiv deltager
Som partner kan du komme til at stå på sidelinjen og se til, mens den fødende arbejder med sine veer. På fødselsforberedelsesholdet for par er det vores mål at give dig den nødvendige viden og redskaber, så du bliver aktiv og handlekraftig, når barnet begynder at melde sin ankomst. Som partner spiller du nemlig en utrolig vigtig rolle, og det er dig, der:
- Kender den fødende allerbedst
- Kan huske planer, aftaler og ønsker, når den fødende for længst er gået i fødeland
- Kan berolige og give tryghed
- Kan hjælpe og smertelindre med rebozo, massage, vejrtrækning og vekslen mellem forskellige ve- og hvilestillinger
- Gennem massage, berøring og tryk kan stimulere den fødendes egne vestimulerende hormoner
- Efterfølgende husker fødselsforløbet og kan hjælpe den fødende med at genkalde sig det fulde forløb
Fødselsforberedelse for par: Alt det praktiske
Vi har ingen retningslinjer for, hvornår I kan starte til fødselsforberedelse. Vi plejer dog at sige, at det er en god idé at finde et hold, der slutter cirka 14 dage før termin. På den måde møder I den relevante viden lige dér, hvor den er mest brugbar for jer.
Vores fødselsforberedelse for par er åbent for alle. Vi har tid, rum og overskud, uanset hvilken familiekonstellation I kommer i, og om du er førstegangsfødende eller flergangsfødende. Prisen er pr. person, så én eller eventuelt flere fødselspartnere skal tilmelde sig separat. Vi tilbyder også fødselsforberedelse, hvor der er lidt ekstra tid til fordybelse. Her har vi tid til at sætte mere fokus på kroppen, og på hvordan man ved hjælp af bevægelse og afspænding kan minimere graviditetsgener. Du kan også deltage på et fødselsforberedelseshold, der er skræddersyet til din specifikke situation. Vi tilbyder både fødselsforberedelse for dig, der har født før, for dig, der skal føde for første gang, og for dig, der er solomor.