Dem du møder i undervisningslokalet

Størstedelen af apa’s undervisere er uddannede psykomotoriske terapeuter/afspændingspædagoger. Nogle af vores undervisere har en har rytmisk pædagogisk uddannelse som baggrund. Mange undervisere har en efteruddannelse som fx motorikvejleder, marte meo terapeut, ammerådgiver og Gøsselpædagog

Og hvad er en psykomotorisk terapeut så for en størrelse.....?

Uddannelsen til psykomotorisk terapeut er en 3½ årig sundhedsfaglig professions-bacheloruddannelse.

Uddannelsens fokusområder er sundhedsfremme, forebyggelse af fysisk og psykisk sygdom, undervisning, behandling og rehabilitering i et helhedsorienteret perspektiv - med kroppen i centrum og vægt på sammenhængen mellem krop, psyke og omverden. Du kan læse mere om uddannelsen her.

Anja profilbillede

Anja Gadfelt

Anja er uddannet psykomotorisk terapeut og har været underviser på apa siden 2004. Anja underviser i fødselsforberedelse – også for par - og efterfødsel for førstegangsfødende og på motorikhold med træning for mor og motorik for baby ml. 3-6 mdr., hvor hun bruger sin efteruddannelse som motorikvejleder. Anja er også uddannet Marte Meo terapeut, som handler om samspil og interaktion mellem mennesker.

”I min undervisning betyder det meget for mig, når jeg kan se deltagerne blive opmærksomme på sig selv på en ny måde. Det kan være nogle ressourcer, de opdager, de har. Det kan også være nye tanker eller refleksioner, der bliver sat i gang eller helt fysisk en ny måde at mærke kroppen og dermed sig selv på.

Jeg er nysgerrig på mennesker, og hvordan vi er forskellige men alligevel ens. Jeg er især optaget af relationer mellem mennesker, og hvordan vi sammen kan arbejde med en positiv, nærværende og udviklingsstøttende relation - fra spæd til voksen. Det er vigtigt for mig, at dem jeg er sammen med føler sig set og mødt. Jeg engagerer mig i de mennesker, jeg er sammen med og gør i min undervisning meget ud af at skabe nogle trygge rammer, hvori jeg kan guide og støtte deltagerne i den vigtige fase af deres liv, hvor de bliver forældre for første gang.”

En deltager siger om Anja:

"Tak fordi der har været plads og hjerterum. Tak for dit rolige og behagelige sind. Tak for grin, samtaler, sved på panden og afspænding. Du har undervist os med stor kompetence og indlevelsesevne og hele tiden har du været nærværende og taget udgangspunkt i os. Det har været både trygt og lærerigt."

Birgit

Birgit Juel

Birgit blev færdig med uddannelsen som afspændingspædagog/ psykomotorisk tereapeut i 1994 og har undervist på apa siden 1996. Birgits første hold på apa var med fokus på træning af bækkenbunden. Siden fulgt hold med forældre/barn-gymnastik, tidligt i form for gravide, efter-efterfødsel, diverse workshops med fokus på afspænding, ryghold og afspændingshold. Lige nu hedder Birgits hold "Mindful afspænding" og "Ryg, nakke, skuldre”.
 
”Jeg holder meget af at undervise. Både fordi undervisningen giver mine deltagere noget godt til kroppen, og fordi interaktionen mellem deltagerne og mig giver mig energi. Vi mennesker får energi af at bruge energi, det er forunderligt at opleve gang på gang, at deltagerne går lettere fra undervisningen, end de var, da de ankom.
 
I 1995 færdiggjorde jeg en gestaltterapeutisk/psykoterapeutisk uddannelse, og jeg har haft privat praksis lige siden.
Udover at være på apa arbejder jeg på Specialinstitutionen Skodsborg, som er et behandlingssted for teenagere.
 
Hvis jeg ikke skulle arbejde med at få mennesker til at gro, så ville jeg nok være gartner. Jeg holder af at dyrke haven og få vindueskarmen til at blomstre. Fritiden bruges også på tennis, vandring, cykling, løb og skiløb samt italienskundervisning. Og når jeg slapper af, så tager jeg en tur i vandet hele året rundt med efterfølgende sauna i de kolde måneder. Håndarbejde og andre kreative aktiviteter får mig også til at falde ned. Og så selvfølgelig også på ryggen på sofaen med en god film. Mit motto er, at der skal være balance mellem arbejde og hvile.”

Else profilbillede

Else Buhl

Else er oprindeligt uddannet ergoterapeut, men tog senere også uddannelsen som psykomotorisk terapeut. Else har efteruddannet sig som ”Leder af forældregrupper” fra Kempler Instituttet, som Motorikvejeleder og som Marte Meo terapeut. Med denne base er Else en erfaren underviser på apa, hvor hun har hold i fødselsforberedelse og efterfødsel for flergangsfødende og afholder foredrag/workshops inden for samspil og kommunikation mellem børn og forældre, søvnproblematikker og samspillet, når vi spiser sammen.
 
Herudover vejleder Else familier i eget regi – se mere på www.elsebuhl.dk og under apa's individuelle tilbud.
 
”Jeg er optaget af de ressourcer, vi som mennesker har. At styrke den enkelte og hjælpe til at blive mere bevidst om egne behov og muligheder, både i forhold til en kommende fødsel, til livet efter fødslen, at være nysgerrig på sig selv som mor og kvinde.
 
I relationen til børnene kan jeg hjælpe med at se barnet der, hvor det er og forstå dets behov for støtte. Jeg kan hjælpe den voksne til at blive mere tydelig, så barnet lettere kan se og forstå sin mor og far, og hvad de gerne vil. Samtidig kan jeg give viden om børns udvikling, som hjælper til at forstå, hvorfor børn reagerer som de gør og på den måde skabe et bedre samspil.”
 
En deltager har sagt om Else: ”For mig har din undervisning givet en uvurderlig hjælp til starten på vores familieliv med to børn. Et fordomsfrit og anerkendende rum, hvor jeg har kunnet få luft for frustrationer og konkret hjælp til at komme videre. Vores snakke har også givet stof til en masse gode snakke derhjemme, som har fået os godt fra start i den nye familiekonstruktion. Det har desuden været meget givende at lytte til de andre kvinder og suge til mig af deres erfaring.”

Gitte profilbillede

Gitte Pedersen

Gitte lagde ud med at læse dansk på universitetet, men glæden ved krop, bevægelse og sind fik hende til at ændre kurs, og hun færdiggjorde i stedet uddannelsen som psykomotorisk terapeut og senere også Marte Meo terapeut.

På apa underviser Gitte i fødselsforberedelse for både førstegangsfødende, flergangsfødende og også på vores fødselsforberedelseshold for par. I forlængelse heraf har Gitte efterfødselshold.
  
”Jeg er glad for mit arbejde – så glad, at jeg har arbejdet det samme sted – apa – i mange år. Af og til er der nogle, der spørger, om jeg ikke bliver træt af at høre om fødsler og manglende nattesøvn. Svaret er tværtimod! Fødsler og forældreskab er udfordrende, men også forunderlige forandringer i vores liv. Forskellige hver gang.
 
For mig er det et privilegie at få lov til at være en del i den proces, og ovenikøbet af og til ved flere fødsler og forældreskaber hos samme kvinde.
 
Og så har jeg de bedste kolleger, man kan forestille sig, hvor vi både er hinandens faglige fællesskab, støttende supervision og gode grin.”
 
En påskønnelse fra nogle af Gittes deltagere:
”I en tid vor Google og diverse sites sørger for, at man kan få informationer, der går i alle retninger. I en tid, hvor ”Guruer” står i kø for at fortælle os, hvad der er rigtigt og forkert uden hensyn til os og vores børn. I en tid, hvor vi skal lære os selv, vores partnere og et lille væsen at kende på ny – som familie. I denne tid har det været helt igennem fantastisk at have dig ved vores side og ”right behind us” under fødslen. Tak for din rummelighed, tak for at skabe et sted, hvor vi kunne være os 100% på godt og ondt, tak for grin og gode snakke, og tak for at hjælpe bækkenbunden i gang igen. Kærlig hilsen fra alle dine apa-kvinder, babyer (og kærester).”

Pernille profilbillede

Pernille Vithner Holm

Rasmus profilbillede

Rasmus Kærså

Rasmus Kærså er musiker/bassist og har undervist i rytmik i snart 15 år. Hans referencer til musik og rytmik med børn er først og fremmest Lotte Kærså, Bernhard Christensen og Grethe Agatz som han er blevet undervist af og har arbejdet sammen med. Rasmus har undervist fædre og deres babyer på apa siden 2008.
 
Rasmus arbejder med et rytmisk musikalsk univers, hvor fantasi, spontanitet og improvisation er værktøjerne til at styrke-løfte børnenes sprog, motorik og deres sociale udvikling, gennem leg og musik.
 
Han har udgivet flere cd`er med bla. Lotte Kærså og Græsrødderne, Moonjam og Danseorkestret.

Rikke M profilbillede

Rikke Mejlhede-Cranø

Udover en uddannelse som psykomotorisk terapeut har Rikke en baggrund som musiker og er uddannet pædagog med speciale i musikpædagogik samt sundhedspsykologi. Derudover er hun certificeret yogalærer, med flere overbygninger, bl.a. indenfor Yin og blidt Vinyasa flow.

De mange facetter danner grundlaget for Rikkes arbejde siden 2006 med børn, familier og gravide, når hun på apa underviser i gravidyoga, kropstræning for gravide, fødselsforberedelse, efterfødsel, kropstræning med babymotorik, og familierytmik. Rikke tilbyder ligeledes Rebozo-afspændingsbehandlinger for gravide og individuelt kursus for par og er at finde med videoer på YogaStream og som underviser på yogalæreruddannelser.

“På psykomotorikstudiet var jeg særligt fordybet i fødselsområdet og er fortsat passioneret i mødet med gravide og barslende forældre - både det at vidensformidle og guide til en tryg overgang ind i forældreskabet - men samtidig også at støtte til opbygning af og kontakt til et ‘indre kompas’.

Jeg har også altid været optaget af og nørdet omkring ‘naturlig træning’, anatomi, ergonomi og hensigtsmæssig kropsbrug, men essentielt for mig i undervisningen er at støtte deltagerne til at mærke sig selv indefra og ud for ‘ekspertise’ på egen krop, fødsel - og eget barn.

Jeg ser samvær, musik og bevægelse - udover at være et middel til f.eks. læring og motion - som noget, der har værdi i sig selv, og som et frirum for deltagerne til ikke at skulle præstere noget bestemt, men bare at ‘være’.
Både i undervisningen med babyer, børn og forældre søger jeg, funderet i en Marte Meo-tilgang til samspil, at formidle et perspektiv på barnet som ligeværdigt og et syn på dets behov, initiativer og handlinger som noget, der ligger meningsfulde og positive intentioner bag.

Det, jeg værdsætter allermest ved mit arbejde, er nærværet med mennesker, de unikke stunder og rum, der opstår i det mellemmenneskelige møde.
Om det er børn, gravide eller forældre, er det vigtigt for mig at lade alle føle sig mødt dér, hvor de er, se deres ressourcer og det, de har at byde ind med.”

En deltager i Familierytmik har sagt om Rikke:
“Hun er helt vildt lækkert nærværende og ser virkelig børnene. Jeg er dybt imponeret.
Rytmik får en helt ny betydning efter i lørdags. Det er ikke bare rasleæg, rundkreds og klappe i hænder, men rent faktisk legende nærvær for forælder og barn.
Og så har jeg i øvrigt besluttet at begynde at bevæge mig igen, fordi jeg ville så gerne bevæge mig nemmere og gladere rundt sammen med min datter.”

En deltager i fødselsforberedelse skriver efter sin fødsel:
“Jeg ville ikke have været foruden det her fødselsforberedelseshold.
Det gjorde mig så rolig, at jeg havde set og prøvet de forskellige redskaber før og vidste, hvad jeg kunne gøre for at ride på smerterne - for tro mig, de er en del af pakken ;)
Min jordemoder sagde, at hun godt kunne mærke, at jeg kom velforberedt og fokuseret, og det vil jeg gerne takke dig for, Rikke.
Totalt god forberedelse på mit livs mest vanvittige, hårde, smukke og fuldstændig fantastiske oplevelse, som en fødsel er.”

Rikke V profilbillede

Rikke Venøbo

Rikke er uddannet psykomotorisk terapeut og har været ansat på apa siden 2002, hvor hun underviser på fødselsforberedelseshold og efterfødselshold for både solomødre, førstegangsfødende og flergangsfødende. Herudover har Rikke hold med træning for mor og motorik med baby ml. 3 og 6 mdr. I sin egenskab af ammerådgiver afholder Rikke ammesaloner for nyblevne møder og ammeforedrag for gravide på apa. Rikke er selv mor til fire børn.
 
”Jeg er optaget af at skabe meningsfulde, udviklende relationer både til mig selv og omverdenen. At øve mig i at være forstående, venlig og nærværende i samværet med mig selv og andre – mand, børn, familie og venner, så vi bliver glade, stolte og oplever mest mulig tilfredshed og glæde i vores dagligdag. Det er på mange måder også omdrejningspunktet i min undervisning.
 
Mine deltagere omtaler mig ofte som rolig, engageret og med fokus på at møde den enkelte deltager, krydret med legende elementer i træningen.
 
For mig er det vigtigt, at du oplever støtte, vejledning og fællesskabsfølelse omkring din graviditet, morrollen og familielivet. Alt sammen noget der hjælper dig til at føle dig mere tryg i moderskabet.
 
Jeg er fagligt engageret, og gør mit til at hjælpe dig til at blive klogere på din krop, at mærke dig selv, så du er autentisk i dine handlinger.
 
Min træning på holdene veksler mellem udadvendt bevægelse, legende øvelser og hård træning.”

Sandra profilbillede

Sandra Poulsen

Sandra blev færdiguddannet som psykomotorisk terapeut i januar 2015 og har taget en efteruddannelse på Gøsselskolen, hvor der lægges vægt på egen bevægelsesmæssig og musikalsk kunnen og udtryk for børn i alderen 0 – 9 år. Fokus på den motoriske, musikalske og rytmikske udvikling er i højsædet.

Siden 2009 har Sandra undervist børnehold med og uden deltagelse af forældre. Det er hold for børn i alderen 1 – 4 år med forældre og 4 – 7 år uden deltagelse af forældre.
På apa har Sandra undervist i babyrytmik og familiegymnastik siden foråret 2016. Siden er det blevet til motorikhold for mor og barn og sidste skud på stammen er babysvømning siden efteråret 2018.

”Jeg elsker at synge og danse – alene og sammen med andre. Jeg får energi og styrke i min krop men også ro og eftertænksomhed. For mig er det en glæde at udtrykke mig selv med sang og bevægelse.

Jeg tror på, at mennesket har brug for at udtrykke sig på forskellige måder. Dans og sang er også en mulighed for at udtrykke os på - både alene og sammen med andre.

Noget af det skønneste at være vidne til er at se børn og voksne eksperimentere og opdage nye sider af sig selv. For mig er det vigtigt at opbygge rammer, hvor børn og voksne føler sig trygge. Når vi har en tryg base, skaber det grundlag for at bevæge os ud i det ukendte og udfolde vores ukendte potentiale og i det øjeblik udvikle os.

Jeg holder meget af at fortælle børn og voksne, at her er der ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Her kan du ikke lave fejl. Her øver vi os.”

Stine profilbillede

Stine Panduro Vinding

Også Stine er uddannet psykomotorisk terapeut og underviser i fødselsforberedelse og efterfødsel for førstegangsfødende på træningshold med motorik samt på vores hold for henviste deltagere fra Sundhedshuset på Østerbro. Herudover er Stine inkarneret danser og karnevalsentusiast og underviser i dans i eget regi. Stine bruger også sine uddannelser som Marte Meo terapeut og dansepædagog i store dele af sin undervisning.
 
”Nærvær og autentisitet er en vigtig del af det at undervise på apa. I mine timer bruger jeg musik, der giver energi og glæde, da træning gerne må gerne være sjovt - og også lidt hårdt. Jeg nyder at undervise apa’s deltagere i alt fra bevægelse til den gode samtale. Jeg er optaget af de ressourcer, vi alle har i os selv og i vores omgivelser.
For mig er der ikke nødvendigvis noget, der er rigtigt eller forkert, men mere: Hvad virker for dig i din familie og dér, hvor du er i dit liv? Til den nyblevne mor plejer jeg at sige: ”Se på dit barn, det skal nok vise dig vejen”
 
Sagt af en deltager på Stines hold:
”Du har fået os sikkert og trygt igennem fødslen med både smækre hofteøvelser og ”Se den lille kattekilling”, og nu har du også ført os trygt ind i moderskabet og fået vores bækkenbund på plads igen”.